Home Werk Poëzie Over Hans Contact

De dichter 
Hans Wap (Rotterdam, 1943), de dichter die in 1967 als Hans Melchior Wap debuteerde bij uitgeverij De Arbeiderspers met Schoten en Filtersigaretten, bracht recent zijn zevende en misschien wel zijn meest persoonlijke bundel uit, getiteld De laatste lemming. Zo opent de bundel met een gedicht waarin de jonge Duitse moeder van de dichter hem als baby in de kinderwagen door een verwoest Rotterdam rijdt. Dat zijn moeder Duitse was, maakte Hans Wap later op de lagere school, zo kort na de oorlog niet populair. Hij beschrijft hoe er regelmatig brillen van zijn neus af vlogen.  Thuis vertelde hij dat de brillen beschadigd raakten tijdens het voetballen.

De laatste lemming is een pleidooi voor open grenzen. Zo besluit Wap een gedicht over asielzoekers met de regels: ‘Bestaan er andere mensen dan gelukzoekers / wijs ze mij aan // ik zal ze het land uitjagen’. Hij komt tot die conclusie omdat zowel zijn eigen moeder als de moeder van zijn vrouw niet van geboorte Nederlands zijn.

De beeldend kunstenaar en de NS
Wap is op dit moment misschien bekender als beeldend kunstenaar dan als dichter. Hij studeerde aan de kunstacademie te Rotterdam, won o.a. tijdens de 5e Grafiek Biennale Seoul de Superior Class Prijs en later de Talens Pulchri Prijs. In 2009 gaat de nieuwe Sprinter van de Nederlandse Spoorwegen rijden, waarin de glazen tussenschotten en de bekleding van de stoelen naar een ontwerp van Hans Wap gemaakt zijn. Eind 2010 zullen er 130 van zulke treinen door Nederland rijden.

Suriname
Als dichter en als beeldend kunstenaar ging Hans Wap  voor een maand naar Suriname waar hij als Artist in Residence was uitgenodigd. Hij las daar voor uit eigen werk, gaf een cursus op de plaatselijke Academie van Beeldende Kunsten (het Nola Hatterman Instituut) in tekenen met branchevreemde produkten zoals Thee (Theekeningen), koffie, pepers en andere pigmenten uit de natuur.

Lezingen 
De gedichten van Hans Wap werden opgenomen in talloze bloemlezingen en tijdschriften, waaronder Gerrit Komrij’s 1000 en enige kindergedichten en de tijdschriften De Tweede Ronde, Podium, Passionate en Maatstaf. Wap debuteerde in 1967 en maakte met dichters als Jules Deelder en Cornelis Bastiaan Vaandrager onderdeel uit van de Rotterdamse poëziescene waar het tijdschrift Passionate onlangs nog uitgebreid aandacht aan heeft besteed. In 1972 werkte hij mee aan de bloemleizng 5 Electrische dichters (De Bezige Bij), waarbij naast Wap ook de dichters Bernlef, Deelder, Schippers en Waskowsky hun gedichten via de telex verstuurden. Hans Wap las voor op diverse literaire festivals waaronder Poetry International (Rotterdam), Dichter aan Huis (Den Haag), Dichters in de Prinsentuin (Groningen),  het internationale poëziefestival te Palembang en Jakarta Indonesië. In Marrakech, Bremen en in de Algarve in Portugal. Hij hield verschillende malen lezingen in Berlijn.